26. října 2008

Vítr v těle

Jste slabí jako moucha, cítíte každý kloub v těle, opustila vás chuť k jídlu, hlava vám třeští, břicho se nadýmá, každou chvíli si utíráte nos papírovým kapesníkem nebo běžíte jako o závod na záchod? Nemusíte chodit na odbornou prohlídku, abyste zjistili příčinu svých obtíží: každý člověk na ulici vám bez jediného zaváhání řekne, že do vás vstoupil vítr, nebo-li masuk angin. Toto lidové označení nemoci odborně diagnostikované jako chřipka (v indonéštině flu) ostatně přejali do svého každodenního slovníku i indonéští lékaři. Zatímco ti vás do boje s chorobou vybaví kombinací několika různobarevných pilulek, které udělají pro změnu vítr ve vaší peněžence, laik vám poradí účinnou léčbu doslova za hubičku: kerokan.

Pacienty, kteří podstoupili tuto léčebnou metodu neomylně poznáte podle děsivého krvavého „tetování“ na zádech a krku, které bezpochyby vyvolá dojem, že se daná osoba stala obětí domácího násilí nebo dobrovolně holduje deviantním sexuálním praktikám.Ve skutečnosti však tato technika zdaleka tak bolestivá není – tedy alespoň tehdy je-li diagnóza stanovena správně. V takovém případě je dokonce kerokan pacientovi natolik příjemný, že se ho dožaduje pokaždé, když trpí třeba i jen slabou nevolností.

Aby mohl vítr z těla odejít, je potřeba mu udělat cestu – tj. otevřít póry na kůži. Nejlepší branou, kudy může vítr proudit ven z nemocného těla, jsou již zmíněná záda a krk, v podstatě je ale možné kerokan provádět i na pažích a nohách. Tyto části těla se nejdříve potřou olejíčkem nebo balzámem, který je zahřeje a kůži promastí. V indonéských domácnostech se nejčastěji používají běžně dostupné minyak telon nebo minyak kayu putih, vhodný je prý také kokosový olej, do kterého se přidá čerstvý zázvor, citrónová tráva nebo chilli paprička.

Na kluzkou kůži se poté přiloží kovová mince v hodnotě 100 rupií, kterou se záda a krk třou na několika místech ve směru odshora dolů a šikmo do stran. Během chvilky kůže vystavená tomuto zacházení zčervená, někdy až takřka zčerná. Čím tmavší odstín, tím radostněji znějí výkřiky za vašimi zády. Zastánci kerokan totiž věří, že sytost krvavých pruhů vypovídá o závažností nemoci. Nadšené komentáře o tmavém zbarvení odřenin mají nepopiratelný psychologický efekt: pacient, který do té doby sykal bolestí nabude přesvědčení o nevyhnutelnosti a účinnosti léčby a začne v ní nacházet zalíbení. Samozvaný léčitel se tak navíc elegantně zbavuje zodpovědnosti za způsobenou újmu na kráse.

Jakmile už nemá nemocný na zádech jediné přirozeně zbarvené místo, vezme léčitel do ruky opět lahvičku s olejem a otevřené rány mu jím potře. Pocity pacienta v tuto chvíli by se daly vyjádřit jedním slovem: peklo. Když mi kdysi moje paní bytná natřela poraněná záda rozdrceným čerstvým zázvorem s trochou vody, přála jsem si být had, abych si hořící kůži mohla co nejrychleji svléknout. Bolest jsem se zatnutými zuby vydržela jenom proto, že na mě v tu chvíli byly se zvědavostí upnuté oči všech mých spolubydlících, které celé proceduře asistovaly svou hlučnou přítomností. Chtěla jsem si jít po chvíli alespoň trochu ulevit a zbytky zázvorové vody si ze zad umýt, to mě ale paní bytná vehementně zakázala. Sprchovat si poraněnou kůži by totiž mohlo zdravotní stav pacienta jen a jen zhoršit. Naopak je důležité se teple obléknout a jít si odpočinout, nejlépe spát co nejdéle to půjde. To i přes štiplavou bolest není tak těžké udělat, protože po kerokan se stejně jako po masáži velmi dobře spí.

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že kerokan má téměř okamžité pozitivní účinky. Odborníci ale samozřejmě vysvětlují princip ozdravného procesu jinak než laická veřejnost. Podle nich tření mince o kůži zvyšuje v takto ošetřených částech těla teplotu a energii, což zrychluje proudění krve. To má za následek zvýšení obranyschopnosti organismu vůči virům. Stejně i závislost na kerokan se dá vysvětlit vědecky: při správném postupu se během kerokan uvolňují v těle endorfiny, které vytvářejí psychickou pohodu a zlepšují oběh krve. Pacient tak má veselejší náladu, cítí se svěže a lépe se mu dýchá.

Nic vám tedy nebrání si příště místo Paralelu na chřipku naordinovat kerokan. Tedy jste-li v Indonésii, protože v našich zeměpisných šířkách se mi tato metoda příliš neosvědčila (nejenom z hlediska lékařského ale také sociálního – měla jsem co dělat, abych rodině svého pacienta vysvětlila, že nejsem zvrhlý sadista). Jen nezapomeňte minci před a po použití řádně vydezinfikovat, abyste si náhodou nezpůsobili nemoc mnohem závažnější. Ne že by to ale někdo z Indonésanů dělal...

Žádné komentáře: