Před pár lety šokovalo indonéské milovníky polévky bakso zjištění potravinářských kontrol, že někteří prodavači přidávají do této oblíbené pochoutky životu nebezpečnou látku formalín, chemikálii používanou ke konzervaci mrtvol či likvidaci škůdců a much. Při dlouhodobější konzumaci způsobuje tato látka vážné poškození srdce, jater a ledvin, přesto se ji prodejci nezdráhali použít, aby jejich zboží vydrželo (nebo alespoň vypadalo) déle čerstvé. Od té doby se na štítech restaurací a jídelen, které nabízejí bakso nebo nudle mie, objevuje nápis Bebas Formalin – Bez formalínu.
Vystudovala jsem indonésistiku a anglistiku-amerikanistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Jazyk a kultury Indonésie jsem měla možnost studovat také v rámci stipendijních pobytů na několika indonéských univerzitách, včetně jedné z nejlepších indonéských universit Universitas Gadjah Mada v javánském městě Yogyakarta, kde jsem se také věnovala studiu javánštiny. V Indonésii jsem strávila celkem téměř pět let, během nichž jsem kromě Jávy navštívila ostrovy Sumatra, Bali, Lombok, Sumba, Flores a mnoho dalších. Nyní studuji doktorský obor Etnologie se zaměřením na Indonésii. Působím mimo jiné také jako soudní tlumočnice a překladatelka z/do indonéštiny a lektorka indonéštiny.
Žádné komentáře:
Okomentovat