19. ledna 2009

Dětský becak

Děti při svých hrách napodobují svět dospělých: kolébají panenky jako by to byla živá miminka, vaří nepoživatelné pokrmy z písku, učí plyšáky malou násobilku a ordinují si medicíny proti neexistujícím nemocem. Na malou chvíli se promění v hasiče či prodavačky, při další hře jsou piloti nebo veterinářky. Indonéská holčička na fotce si po škole hraje na řidičku vozítka becak. Když jsem jí potkala, seděla zrovna na chodníku a mlčky pozorovala, jak její tatínek vyměňuje pneumatiku na malém vozítku poháněném silou lidských nohou. Po necelé čtvrthodince byla oprava hotová a tatínek, který na koupi becaku vydělal prodejem polévky bakso, mi zcela vážně nabídnul, ať se nechám od jeho sedmileté dcerky povozit. Nezdálo se mi to jako úplně dobrý nápad, a tak holčička položila na sedačku modrobílou papírovou tašku a odjela si hrát s kamarády na náměstí jižně od sultánova paláce, kde se podobných dětských becaků projíždí více. Na rozdíl od ní si ale ostatní děti musí vozítka za malý poplatek pronajímat.


Fotogalerie: Dětský becak


2 komentáře:

Bohdan řekl(a)...

Velice pěkné a zajímavé stránky o krásné Indonesii. Není určitě mnoho rodilých Čechů kteří by měli takové vzdělání a zkušenosti s touto krajinou. I když Bahasa Indonesia vypadá lehce na první pohled tak z vlastní zkušenosti vím, že tomu tak ve skutečnosti není :))
Existuje v ČR kromě jedné stručné učebnice and jednoho česko indonézského slovníku nějaký jiný zdroj?

Děkuji a jsem s pozdravem

Bohdan Klement

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, máte krásný blog. Chtěla jsem Vám ho pochválit přes mail, kde by to bylo osobnější, ale nenašla jsem ho, tak píši sem. Snad to nevadí. Jsem ráda, že jsem na něco takového, jako je tento web, narazila. A ty fotky.... Opravdu nádhera. Ale mohu se na něco zeptat? Jak je to s hmyzem, brouky, hady a pavouky? Hledala jsem si něco o tom na internetu ale dočtu se jen o tom, že je zde plno komárů přenášejících například malárii. Opravdu je to tak hrozné nebo jste se s tím ještě nesetkala?(myslím tu nemoc :) ). Ale o ničem jiném ze světa zvířat jsem se nedočetla a už vůbec ne nějaké zkušennosti. Mohu Vás tedy poprosit o nějaké informace???
Děkuji mnohokrát.
Hanča